Ο Συντονιστής της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης

252356646_1145830525823547_241681756416739463_nΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

του Συντονιστή του Κινήματος  «Συντακτική Εθνοσυνέλευση», διεθνολόγου και υποστρατήγου κατ’ απονομήν, ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΙΤΑΛΗ.

  1. Γεννημένος στο χωριό Μάνδαλο του Νομού Πέλλας το 1954, πατέρας 3 παιδιών (δύο αγόρια, ένα κορίτσι). Από την πλευρά της μητέρας του, κατάγεται από το Άργος του Δυτικού Πόντου, πατρίδα του Αρχικαπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου, Κοτζά-Αναστάς. Από την πλευρά του πατέρα του, έχει δύο καταγωγές α: Από την πλευρά του παππού του, από τους Έλληνες (Γκρικάνους) της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia), οι οποίοι βρέθηκαν εκεί στις αρχές του 17ου αιώνα, από την Μάνη, μετά την ανακατάληψη της από τους Τούρκους. Η μακρινότερη καταγωγή των Ζώηδων (Βιτάλη, όπως μετονομάστηκαν στα Γκρικάνικα), είναι από την Κωνσταντινούπολη, και οι οποίοι και συμμετείχαν στην διοίκηση του Δεσποτάτου του Μωρέως. β: Από την πλευρά της γιαγιάς του από την Ρούμελη, και συγκεκριμένα από την Αμυγδαλιά (Πλέσσα) Δωρίδος, από την οικογένεια των Μαχάδων. Μια οικογένεια η οποία έχει μακροχρόνια ιστορία αντίστασης, τόσο στους Τούρκους κατά την επανάσταση του ’21, όσο και κατά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.
  1. Σπουδές: Εξατάξιο Γυμνάσιο στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης, (CUNY), (Διεθνείς Σχέσεις Major, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Minor) (1979-1983), ειδίκευση το Georgetown της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική με εξομοίωση (simulation) στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (Organization of the American States) (1984), στη θέση του Β’ Γραμματέα της Πρεσβείας του Μεξικό..
  1. Εργασία – Πνευματικό έργο.
  • Εργάσθηκε από την μεταπολίτευση έως το 1986, ως δημοσιογράφος, συντάκτης, αρχισυντάκτης, και διευθυντής, στον τύπο και στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα: 1975-1978, συντάκτης στα περιοδικά «Ταχυδρόμος» και «Επίκαιρα». 1979-1982, Υπεύθυνος Σύνταξης της Εφημερίδας «Πρωϊνή της Νέας Υόρκης» στο ομογενειακό ρεπορτάζ. 1983, πολιτικός αναλυτής-ρεπορτάζ, στο National Greek TV Show, του καναλιού 47 της Νέας Υόρκης, 1984, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ομογενειακά Επίκαιρα». 1984, απεσταλμένος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε διεθνείς δημοσιογραφικές αποστολές και συνεργάτης στην παραγωγή τηλεοπτικών παραγωγών της ΕΤ1. 1985-1986, συνεργάτης της εφημερίδας «Έθνος» και του περιοδικού «Εικόνες». 1992, Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «Πέλλα TV». 1993, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της ΤΕΔΚ Ν. Πέλλας (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων). 2006, παραγωγός τηλεοπτικής εκπομπής για τους αγρότες, στον τηλεοπτικό σταθμό «Τηλεάστυ».
  • Παραγωγός σε δύο δίωρα ντοκιμαντέρ (2005, «Επιστροφή στην Ιθάκη», για λογαριασμό του «Κέντρου Μαύρης Θάλασσας» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με θέμα τα ελληνικά χωριά της Τσάλκας της Γεωργίας, 2005, «Άγιον ΄Ορος, το Περιβόλι της Παναγίας», για λογαριασμό Αγιορειτών Μοναχών, με θέμα τις 20 Μονές του Αγίου Όρους).
  • Από το 1987 και μέχρι σήμερα, είναι κατά κύριο και μοναδικό επάγγελμα αγρότης, παραγωγός βιομηχανικών αγροτικών προϊόντων.
  1. Κοινωνική-πολιτική παρουσία:
  • 1973, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
  • 1974, σμηνίτης, παρουσιάζεται στον Διοικητή της 112 Π.Μ. και αιτείται να αποσταλεί εθελοντής στην Κύπρο. Ο Διοικητής του, αρνείται το αίτημα.
  • 1975 – 1979, συμμετέχει σε δράσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και δημοσιογραφεί σε διάφορα μικρά και μεγάλα έντυπα. Δραστηριοποιείται στις μεγάλες κινητοποιήσεις της περιόδου.
  • 1976, συμμετέχει στους αγώνες του Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας. Οργανώνει αποστολή φαρμάκων στους Σαχραούι.
  • 1980, επισκέπτεται τη Νικαράγουα και συμμετέχει στο κίνημα των Σαντινίστας FSLN.
  • 1981, στο Ελ Σαλβαδόρ, συμμετέχει στο Λαϊκό Μέτωπο FMLN κατά του δικτάτορα Ναπολεόν Ντουάρτε.
  • 1982, πρωτοστατεί στην οργάνωση των Ελλήνων Μικροπωλητών της Νέας Υόρκης (Manhattan Food Vendors Association) από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα του Σωματείου των. Με παρέμβασή του στο Σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (I.A.D.N.Y.P.D.) , ένα ολόκληρο αστυνομικό τμήμα της Αστυνομίας του Μανχάταν (N.Y.P.D, 17th Precinct), «ξηλώνεται», για τους εκβιασμούς για «μιζάρισμα», από τους Έλληνες μικροπωλητές. (Σχετική αναφορά στην εφημερίδα N.Y. Times). Παράλληλα, με προσφυγή που οργανώνει, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης (New York Supreme Court), καταργείται η τακτική της αντισυνταγματικής «μη ισόνομης μεταχείρισης» των Ελλήνων μικροπωλητώv, από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης.
  • 1983, βραβεύεται από την Δημοτική Αρχή της Πόλης της Νέας Υόρκης, για την κοινωνική προσφορά του στην ελληνική Παροικία της Αστόρια. (9 Απριλίου1983).
  • 1986, κατατάσσεται μόνιμα στον Λαϊκό Στρατό των Σαντινίστας στη Νικαράγουα ( Ejercito de Luce Irregular). Συμμετέχει στην Διεθνή Ταξιαρχία (Brigada Internationalista), στην Πολιτοφυλακή του FSLN, και εργάζεται ως άμισθος εθελοντής πάντα, στις cooperativas (Λαϊκούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς).
  • 1987, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του Μάνδαλο Ν. Πέλλας, αφού εγκαταλείπει οριστικά την επαγγελματική δημοσιογραφική του καριέρα, στα «μεγάλα» ΜΜΕ και τον αθηναϊκό Τύπο.
  • 1988, εκλέγεται Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Κοινότητας Μανδάλου. Οργανώνει τις περισσότερες από τις αγροτικές κινητοποιήσεις μέχρι το 1990 (για τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και των ροδακινοπαραγωγών), συγκροτώντας την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Πέλλας.
  • 1989, συμμετέχει στον Ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς, ως μέλος της τριμελούς Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νομού Πέλλας. Παραιτείται μετά από πολύμηνη προσπάθεια για συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.
  • 1990, εκλέγεται σύμβουλος στην Κοινότητα Μανδάλου και Αντιπρόεδρος της. Με παρέμβασή του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ξεμπλοκάρονται οι κατασχέσεις από ιδιώτες των ΟΤΑ, οι οποίες ίσχυαν μέχρι τότε.
  • 1991, ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ποντίων της Κοινότητάς του, οργανώνει επίσκεψη στον Πόντο (Άργος Νεοκαισάρειας), από τον οποίο φέρνει χώμα και νερό, για να σκορπιστεί στους τάφους των Ποντίων προσφύγων.
  • 1992, επισκέπτεται τη Σερβία, προς κατόπτευση την πραγματικότητας που διαμορφώνεται μετά την έναρξη του πολέμου που έστησαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι Σιωνιστές.
  • 1993, επισκέπτεται και πάλι τη Σερβία, και εισηγείται στην Ελληνική Κυβέρνηση, σειρά παρεμβάσεων, για την παρουσία των Ελλήνων στην Σερβία, και την οργανωμένη παρουσία δίπλα στους Σέρβους αδελφούς, στο πλαίσιο πάντα της Ιστορικής και φυσικής συμμαχίας των δύο Λαών.
  • 1994, ξανα-επισκέπτεται τη Σερβία ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής, Δημάρχων του Νομού Πέλλας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, επιστρέφει και πάλι στη Σερβία, οργανώνοντας την Πατριωτική Οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» με έδρα το Σαράγιεβο. Συντονίζει αγώνες κατά των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, πρωτοστατώντας  παράλληλα στην οργάνωση του Σώματος Ελλήνων Εθελοντών Μαχητών (Грчка добровољачка гарда), ως τμήματος του Τακτικού Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας (Voiska Republika Srpska), με έδρα τη Βλασένιτσα της Σερβικής Δημοκρατίας.
  • 1995, διορίζεται σύμβουλος της Προεδρίας της Σερβικής Δημοκρατίας και με σύμφωνη γνώμη των ελληνικών πολιτειακών και πολιτικών αρχών, ορίζεται ως liaison (Διπλωματικός Σύνδεσμος) μεταξύ Ελλάδας και Σερβικής Δημοκρατίας, σε επίπεδο κορυφής. Στο πλαίσιο αυτής του της ιδιότητας, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις, με τις πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες Ελλάδας και Σερβίας, για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.
  •  Την ίδια χρονιά, του απονέμεται ο βαθμός του Ταγματάρχη Καταδρομών κατ’ Απονομή ως επικεφαλή της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς, Τάγματος του Τακτικού Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο βαθμός αυτός, κατόπιν ρητής του δήλωσης προς το Γενικό Επιτελείο είναι άμισθος και χωρίς κανενός είδους οικονομική απολαβή.
  • Συμμετέχει μαζί με τον Κυβερνήτη του Σερβικού Σαράγιεβο και μετέπειτα Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρκο Σάροβιτς, στις διαπραγματεύσεις με την UNPROFOR (Δύναμη του ΟΗΕ), έχοντας απέναντι τους εκπροσώπους των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, καθώς και τον Γάλλο Στρατηγό Μοριγιόν σε κατευθείαν συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Σιράκ, για την υλοποίηση της συνθήκης του Dayton και την παράδοση του Σερβικού τμήματος της πόλης του Σαράγεβο, στις Νατοϊκές δυνάμεις. Διαφοροποιείται από την γραμμή Μιλόσεβιτς και αρνείται να συναινέσει στην παράδοση της Σερβικής συνοικίας Γκρμπαβίτσα, στην Βοσνιο-Κροατική Ομοσπονδία. Ως κεντρικός ομιλητής στη μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων του Σερβικού Σαράγιεβο, τους καλεί να αντισταθούν με ότι μέσον διαθέτουν.
  • 1996, αμέσως μετά τα Ίμια, σε επίσημη συνάντηση με το ελληνικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ως Διπλωματικός Σύνδεσμος των δύο χωρών, μεταφέρει πρόταση της Προεδρίας της Σερβικής Δημοκρατίας και του Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού, για αποστολή Ταξιαρχίας Σέρβων Εθελοντών, αποτελούμενη από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και καταδρομείς,  στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού. Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση.
  • Την ίδια χρονιά, (12/6/1995) αποστρατεύεται με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, αρνούμενος ν’ αποδεχθεί την πρόταση του Αρχηγείου του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, να ονομασθεί τακτικός αξιωματικός, με τον βαθμό του Συνταγματάρχη, αφού παρακολουθήσει σχετική σχολή Ανώτερων Αξιωματικών, καθώς δεν επιθυμούσε να υπηρετήσει με τακτικούς όρους και σε οποιοδήποτε στρατιωτικό σώμα, πέραν εκείνου, των Ελλήνων Εθελοντών.
  • 1997, ως διπλωματικός σύνδεσμος μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας-Σερβίας, μεσολαβεί για την ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβική Δημοκρατία.
  • 1998, διορίζεται Γενικός Πρόξενος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίρκο Σάροβιτς. Δεν αποδέχεται τελικά το διορισμό του, δεδομένου ότι, αυτός συνεπάγεται και άρση της ελληνικής του υπηκοότητας.
  • 1999, συμμετέχει στην οργάνωση της αντιαεροπορικής άμυνας  στο Βελιγράδι, οργανώνοντας μαζί με άλλους εμπειροπόλεμους Σερβοβόσνιους εθελοντές, την ηθική, υλική και τεχνική υποστήριξη των πολιτών της πρωτεύουσας της Σερβίας στα καταφύγια αλλά και στις κινητοποιήσεις στους ανοιχτούς χώρους, κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.
  • Την ίδια χρονιά, (08.01.1999) του απονέμεται από τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, το ανώτατο μετάλλιο του Σερβικού Έθνους, ο Μεγαλόσταυρος Α’ Τάξεως , ενώ παράλληλα, ονομάζεται κατ’ Απονομή Υποστράτηγος του Σερβικού Στρατού, ως διατελέσας επικεφαλής του Σώματος Ελλήνων Εθελοντών Μαχητών.
  • Επίσης την ίδια χρονιά, (Μάρτιος 1999), οργανώνει στη Θεσσαλονίκη, με έδρα τα γραφεία του Γηπέδου του ΠΑΟΚ, νέο Σώμα Ελλήνων Εθελοντών Μαχητών, αποτελούμενο από 250  Έλληνες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες εν αποστρατεία και εφέδρους,  το οποίο και θέτει στη διάθεση της κυβέρνησης της Σερβίας και των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. (Βλ. ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κ.α. ΜΜΕ.
  • 2000, οργώνει τον μακεδονικό κάμπο, οργανώνοντας τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ενιαίο συνδικάτο ( Συνδικάτο Αγροτών Πέλλας-Ημαθίας, «Μαρίνος Αντύπας»). Βρίσκεται αντιμέτωπος με την εκτεταμένη διαφθορά, που σχετίζεται κυρίως με τις  παράνομες υπεξαιρέσεις αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων από τα οργανωμένα κομματικά συμφέροντα. Διώκεται συνεχώς και δέχεται αλλεπάλληλες μηνύσεις τόσο από τις αστυνομικές αρχές όσο και από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος.
  • 2001, συμμετέχει μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Πατάκη, στη συγκρότηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και εκλέγεται μέλος της γραμματείας της. Μετά από πολύμηνη οργανωτική-συνδικαλιστική δράση, αποχωρεί από την θέση του στη Γραμματεία, αρνούμενος την μετατροπή της ΠΑΣΥ, σε κομματικό όργανο.
  • 2002, στις Νομαρχιακές εκλογές σε Πέλλα και Ημαθία, πρωτοστατεί στην συγκρότηση, δύο καθαρά αγροτικών ψηφοδελτίων, απέναντι σε όλα τα κόμματα, καλώντας τους αγροτικούς πληθυσμούς της Κεντρικής Μακεδονίας να αντιληφθούν, την επιτακτική ανάγκη απεγκλωβισμού της πρωτογενούς παραγωγής από το κομματικό σύστημα, με δεδομένο τον σχεδιασμό της καταστροφής τους, από GATT, ΚΑΠ, AGENDA 2000.
  • 2003, με την από 24/3/2003 επίσημη επιστολή του στην Ιρακινή Κυβέρνηση, θέτει το Σώμα Ελλήνων Εθελοντών Μαχητών, στη διάθεση του Ιρακινού Λαού, κατά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Παράλληλα, οργανώνει αποστολή φαρμακευτικού υλικού στον Ιρακινό Λαό.
  • Την ίδια χρονιά, με την υπ’ αριθμ. 63/2003 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας, οργανώνει σε σωματείο τους Έλληνες καφετεριούχους-καφετζήδες των παραμεθορίων χωριών, πόλεων και κωμοπόλεων, κατά της επέλασης των «ιδιωτικών εταιριών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων», οι οποίες με υπέρογκες εισφορές, μηνύσεις και αγωγές, καταστρέφουν τους μικροεπαγκελματίες της φτωχής περιφέρειας, οδηγώντας τους στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Πραγματοποιεί μεγάλες κινητοποιήσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η δράση του Σωματείου, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, απέναντι στις ιδιωτικές εταιρίες «προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων», ΑΕΠΙ, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, GRAMMY.
  • 2004, Ιανουάριος, συναντιέται με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλες επικεφαλής αντιπροσωπείας προέδρων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πέλλας και της Ημαθίας και καταγγέλλει σε πολυσέλιδη και τεκμηριωμένη του έκθεση, την κλοπή των κοινοτικών πόρων με χιλιάδες πλαστές υπογραφές, από τους κομματικούς παράγοντες των Νομών Πέλλας και Ημαθίας. Ο βοηθός Επίτροπος κ. Kummer, του απαντάει ξεκάθαρα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι γνώστης των καταχρήσεων των κοινοτικών πόρων αλλά δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει τίποτε.
  • 2005, αρνείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα (230 ευρώ) σε καταδίκη για την συνδικαλιστική του δράση ως Προέδρου του Συνδικάτου των Αγροτών των δύο Νομών από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά από μήνυση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος. Φυλακίζεται στις φυλακές των Διαβατών. Δηλώνει «πολιτικός κρατούμενος» και αρνείται να παραλάβει την προβλεπόμενη ημερήσια χρηματική αποζημίωση. Στην δίκη του, μάρτυρες κατηγορίας μαζί με τους Βιομήχανους, ήταν ανώτατα αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των Νομών Πέλλας και Ημαθίας.
  • 2006, οργώνει την ελληνική περιφέρεια από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, εξηγώντας στους Έλληνες αγρότες, τις προτάσεις του για την απομάκρυνση των μεσαζόντων από την πρωτογενή παραγωγή, με τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων. Μια πολύχρονη προσπάθεια, η οποία δεν τελεσφόρησε, δεδομένης της στήριξης των μεσαζόντων, από το πελατειακό κομματικό σύστημα.
  • Την δεκαετία 2000-2010 παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του, συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες συγκρότησης πατριωτικού πολιτικού χώρου και μάλιστα από επιτελικές θέσεις, Πολιτική Άνοιξη (υποψήφιος βουλευτής) , ΛΑΟΣ (τομεάρχης αγροτικών), Δημοκρατική Αναγέννηση (εκπρόσωπος Τύπου).  Αποχωρεί από όλες μετά από πολυετή συμμετοχή και δράση, πλήρως απογοητευμένος από τους «επαγγελματίες πατριώτες» πολιτικούς.
  • 2009, οργανώνει 2 επιτυχείς αποστολές για την απελευθέρωση του Σκοπιανού φιλέλληνα Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία του Γκρουέφσκυ.
  • 2009, Την ίδια χρονιά, οργανώνει το κίνημα κατά των ιδιωτικών διοδίων των εθνικών οδών.
  • Ιούνιο του 2009, ιδρύει το Πατριωτικό Μέτωπο. Πολιτικό Κόμμα, επισήμως αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο και τη Βουλή των Ελλήνων, με πολιτικό πρόταγμα την Άμεση Δημοκρατία (Direct Democracy).
  • 2011, το Κίνημα, πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος της Αθήνας κατά του μνημονίου, οργανώνοντας την «Συμμαχία για την Ελλάδα».
  • 2012, οργανώνει Συνεταιριστικό Κίνημα «το Αλληλέγγυον», με στόχο την προώθηση μη μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων. Δημιουργούνται ένα κεντρικό πρατήριο στην Αθήνα και δύο υποκαταστήματα σε Παλήνη και Αίγιο, καθώς και βιοτεχνία παρασκευής βιολογικών αλεύρων.
  • 2013, συμμετέχει στην Λαϊκή Ευρασιατική Ένωση, πρωτοβουλία του Βλαδίμηρου Πούτιν, και έχει πλέον τακτικές και μόνιμες μέχρι σήμερα επαφές με στελέχη της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • 2014, καλείται μαζί με ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας είναι επικεφαλής, από την πλευρά Διεθνών Οργανώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως παρατηρητής των εκλογών στη Νότια Οσετία.
  • 2015, επισκέπτεται το Ντόνετσκ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, όπου παραμένει και οργανώνει δράσεις υπέρ του αγωνιζόμενου λαού του Ντονπάς. Για τη δράση του αυτή, ο υπουργός εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, του απονέμει την ανώτατη διάκριση της Δημοκρατίας, το «Ρόδο του Ντόνετσκ».
  • 2016, οργώνει τα Βαλκάνια και συγκροτεί την Οργάνωση, «Ενωμένα Βαλκάνια». Μια οργάνωση, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας και κεντρικό στόχο, την καθετοποίηση των οικονομικών σχέσεων των Βαλκανικών χωρών, και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Λαών των Βαλκανίων, σε όλα τα επίπεδα.
  • 2017 έως σήμερα: Με αφετηρία την Κρήτη, ξεκινάει την Επαναστατική διαδικασία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, προτείνοντας στον Ελληνικό Λαό, να πάρει την εξουσία στα χέρια του, με βάση το πνεύμα του μέγιστου Πολιτικού Ανδρός, Ιωάννη Καποδίστρια, όπως αυτό υλοποιήθηκε στην Ελβετία, το 1815. Με την παράδοση δηλαδή όλων των εξουσιών στον Έλληνα Πολίτη, ως Νομοθέτη, Δικαστή, Οπλίτη.
  1. Ξένες γλώσσες.
  • Άπταιστα αγγλικά (ομιλία, γραφή, ανάγνωση), σερβικά (ομιλία), τουρκικά (λόγω καταγωγής από τον Πόντο της Μικράς Ασίας), ομιλία.

Curriculum vitae of the Coordinator of Direct Democracy Movement, National Assembly for Direct Democracy

STAVROS VITALIS

Born in the village of Mandalo in the prefecture of Pella, in 1954. Father of three children (two boys, one girl). On his mother’s side, he comes from Argos of the West Pontus, home of the Chief of the Pontian Revolution leader, Kotza-Anastas.

From his father’s side, he has two origins:

A. His grandfather’s side, from the Greeks (Grico) of Great Greece (Magna Grecia, southern Italy and Sicily), who were found there in the early 17th century, from Mani, after its recapture by the Turks. The distant origin of the Zoi surname (Vitali, as they were renamed in Griko), is from Constantinople, a family that participated in the administration of Despotato of Morea.

B: On the part of his grandmother from Roumeli, namely from Amygdalia (Plessa) Dorida, from the family of Mahades. A family that has a long history of resistance, both against Turks during the Revolution of 1821 and the National Resistance against Nazis.

Studies: Gymnasium in Giannitsa, Pella, New York City City University, (CUNY), (Major International Relations, Minor Media) (1979-1983), specialization in Georgetown University in Washington DC in Latin America Simulation, of the Organization of the American States (Organization de Los Estados Americanos) (1984), as the Second Secretary of the Embassy of Mexico.

Work – Spiritual work.

He worked right after the military dictatorship in Greece until 1986, as a journalist, editor, editor-in-chief, and director, in printed and electronic Media.

Specifically:

1975-1978, editor in the «Tahidromos» and «Epikaira» magazines.

1979-1982, editor of New York Morning newspaper.

1983, political analyst-reporter at the National Greek TV Show, Channel 47 of New York.

1984, editor-in-chief of the newspaper «TodayNews».

1984, correspondend of the newspaper «Eleftherotypia» in international reporting. Pre production editor in the production of TV productions of state television of Greece ET1.

1985-1986, editor of the newspaper «Ethnos» and the magazine «Eikones».

1992. Director of the TV station «Pella TV».

1993, Director of the Local Goverment Radio Station of Pella (Local Union of Municipalities and Communities).

2006, producer of a television show for farmers, on TV channel «TeleAsty».

Books

He wrote two poetry collections (1983), «Thirteen Simple Poems», (2009), «Twelve Simple Poems»), a theatrical one-act play (1982), «The Basement») and (2003), a political scholarly work titled, «Patriotic Front Now, a Greek proposal for Greeks «.

Productions

Producer in two two-hour documentary

2005, «Return to Ithaca», on behalf of the «Black Sea Center» of the Prefecture of Thessaloniki, on the Greek villages of Tsalka Georgia.

2005, «Agion Oros, The Garden of Holly Mother», a 4 hours documentary on the 20 Monasteries of Mount Athos.

Social-political presence:

1973, is injured and arrested in the events of the Polytechnic School of Athens.

1974, as an air force serviceman, presents himself to the Commander of 112th Fighting Squadron and requests to be sent as a volunteer to Cyprus. His Commander denies the request.

1975 – 1979, participates in actions of the extra-parliamentary left and writes as editor in various small and large news publication. He is active in the major mobilizations of this period.

1976, participates in the Polisario Front for the Liberation of the Western Sahara. He organizes dispatch of medicines to Sahrawi.

1980, visits Nicaragua and participates in the Sandinista FSLN (Frente Sandinista Liberacion Nacional) Movement.

1981, in El Salvador, he participates in the People’s Front FMLN (Farabunto Marti Liberacion Nacional) against the dictator Napoleon Douarte.

1982, leads the Manhattan Food Vendors Association from the position of Executive Secretary of the Association of Manhattan Food Vendors. By his involvement in this case, an entire police station at the Manhattan Police Station (N.Y.P.D, 17th Precinct) was «extinguished» for corruption. (Related reference in N.Y. Times). At the same time, he presents an appeal before the New York Supreme Court, for an unconstitutional «non-equal treatment» of Greek retail outlets that are being intimidated and illegaly fined, by the New York Police Department.

1983, he is awarded by the New York City Municipal Authority for his social contribution to the Greek American Community. (April 9, 1983).

1986, he is permanently assigned to the Ejercito de Luce Irregular (Special Forces of the Peoples Army of Nicaragua). He participates in the International Brigade (Brigada Internationalista), at the FSLN Militia, and works as an unpaid volunteer in Cooperativas (People’s Agricultural Cooperatives).

1987, he returns to his place of origin of Mandalon N. Pellas, after he finally leaves his professional journalistic career, from the «main stream» media and the Athenian press.

1988, he is elected President of the Cultural Association and President of the Rural Association of the Mandalon Community. He organizes most of the rural mobilizations until 1990 (for the problems of tobacco producers and producers of peaches), and he sets up the Coordination Committee of the Agrarian Associations of the Prefecture of Pella.

1989, participates in the Unified Left Coalition, as a member of the three-member Secretariat of the Prefecture of Pella. He resigns after many months of trying to unite progressive forces.

1990, he is elected Member of Council of the Mandalon Community and its Vice President. By his initiative in front of the State Legal Council, seizures by private individuals of the properties of the local Organizations (Municipalities and Communities), which were in force until then, have been unblocked.

1991, as President of the Pontian Society of Cultural Community, organizes a visit to Pontos (Argos Neokesareia), from where he brings soil and water to be scattered on the tombs of Pontian refugees.

1993, visits Serbia as a member of a humanitarian mission, together with Mayors of the Prefecture of Pella. Immediately after completing the mission, he returns to Serbia again, organizing the Patriotic Organization «Rigas Fereos», based in Sarajevo. He is co-ordinating struggles against the NATO forces, while at the same time leading the organization of the Greek Volunteer Guard, as part of the Republika Srpska Army, based in Vlasenitsa, Serbia.

1995, he is appointed Special Adviser to the Presidency of the Republica Srpska in agreement with the Greek state and political authorities and he is appointed as a Liaison between Greece and the Serbian Republic at a highest level. Within this capacity, he holds successive meetings, with the political and state leadership of Greece and Serbia, on issues concerning the two countries.

1995, he is awarded the rank of Special Forces Major of the Republica Srpska Army in Award as being the Head of the Hellenic Voluntary Guard. This position, upon his request to the General Staff, is unpaid and without any financial gain.

1995, he participates, together with Serbian Governor of Srpsko Sarajevo and later Serbian President Mirko Sarovic, in negotiations with UNPROFOR (United Nations Force) with representatives of the NATO forces and French General Morillon in direct consultation with the President of France Chirac, for the implementation of the Dayton Treaty and the surrender of the Serbian section of the city of Sarajevo, to the NATO forces. He is differentiates himself by Milosevics line and refuses to agree to the surrender of the Serb district of Grbavica to the Bosnian-Croat Federation. As a central speaker in the great assembly of Serbian Sarajevo residents, he urges them to resist by any means possible.

1996, immediately after Imia crisis in Greece and the ongoing conflict between Greece and Turkey, in a formal meeting with the Greek National Defense Staff, as the Diplomatic Liaison of the two countries, submits a proposal by the Serbian Republic and Serbian Army General Staff to deploy a Brigade of Serbian Volunteers, consisting of officers, and special forces soldiers, alongside the Greek Army. The political leadership of the Greek Ministry of Defence, does not accept the proposal.

In the same year, (12/6/1995) he is retired with the rank of Lieutenant Colonel, refusing to accept the proposal of the Army Headquarters of the Republic of Srpska, to be appointed as a regular officer, with the rank of Colonel, following a relevant Higher Military School, as he did not wish to serve on regular terms in any military body other than that of the Greek Volunteers.

1997, as a diplomatic link between the two countries, Greece and Serbia, mediates the development of Greek enterprises in Serbian Republic.

1998, he is appointed Consul General of Bosnia and Herzegovina in Thessaloniki, on a proposal by the President of the Republic of Srpska, Mirko Sarovic. He does not accept his appointment, as this entails the lifting of his Greek citizenship.

1999, he participates in the organization of air defense in Belgrade, organizing with others experienced Bosnian Serb Officers, the moral, material and technical support of the citizens of the Serbian capital Belgrade in shelters and in the mobilizations in open spaces during the NATO bombing.

In the same year (01.08.1999) he is awarded by the President of Republika Srpska, the highest medal of the Serbian Nation, the Grand Cross First Class, while he awarded as Major General of the Serbian Army.

Also in the same year, (March 1999), organizes in Thessaloniki a new Corps of Greek Volunteer Fighters, consisting of 250 Greek officers, non-commissioned officers, retired army officers and reservists,  based in the offices of the PAOK (Thesalonikis Football Team) Stadium.

2000, he is touring the Central Macedonian valley, organizing the farmers of Central Macedonia, into a united union (Pellas-Imathias Syndicate, Marinos Antypas). He is facing widespread corruption, mainly related to the illegal misappropriation of State and EU agricultural funds, by the organized left and right political party interests. He is persistently and repeatedly persecuted by both the state authorities and the Hellenic Canning Factory Owners Association.

2001, he participates along with the late Giannis Patakis in the Panagricultural Association (PASY) and is elected a member of its secretariat. After many months of organizational and trade union action, he leaves his post in the Secretariat, refusing the converting of PASY into a KKE (Communist Party of Greece) party organ.

2002 at prefectural elections in Pella and Imathia, leads to the establishment of two clearly agricultural ballots,  urging Central Macedonia rural populations to understand, the destruction of the primary production by the left and right political party system, together with the plan of their destruction, by GATT, CAP, AGENDA 2000.

2003, with his letter of 24 March 2003 to the Iraqi Government, through the Iraqi Embassy in Athens, sets the Organization of Greek Volunteer Fighters, at the disposal of the Iraqi People, against the US invasion of Iraq. At the same time, he organizes a dispatch of pharmaceutical material to the Iraqi People.

That same year, with no. 63/2003 decision of the Court of Edessa, organizes the association of Greeks Coffee Shop and Restaurant Owners of border villages, towns and cities against the invasion of «private copyright corporations» whose COs, in an excessive and organized charges and lawsuits barrage, destroy the micro-provinces of the poor periphery, leading them to close down their stores. He holds great mobilizations and meetings with the competent Ministers in Athens and Thessaloniki. The action of the Association continues until today, towards the private «copyright protection» companies, AEPI, ERATO, APOLLON, GRAMMY.

2004, January, meets with EU Agriculture Commissioner in Brussels as Head of the Agricultural Cooperatives Presidents Delegation of Pella and Imathia and presents an in many pages and documented report the theft of EU funds with thousands of fake signatures from political party agents of Pella and Imathia. Assistant Commissioner Kummer is clearly responding to him that the European Commission is aware of the abuses of EU resources but does not want and can do nothing.

2005, refuses to pay the legal costs (230 euros) in a conviction for his trade union action as President of the Union of Farmers of the two Prefectures of Central Macedonia, by the Court of Appeal of Thessaloniki, following a complaint by the Canners Association of Greece. He is imprisoned in the Diavata prison. He declares himself a «political prisoner» and refuses to receive the scheduled daily financial compensation. In his trial, class martyrs along with the Industrialists, were top agro-cooperative executives of PASOK and ND, of the Prefectures of Pella and Imathia.

2006, tours the Greek rural regions from one end of Greece to the other, explaining to Greek farmers his proposal for the removal of the intermediaries from the primary production, with a creation of an Auction Center for Agricultural Products. A long-term effort, which has failed, given the full reaction  of intermediaries, and the corrupted left and right political party system.

The decade 2000-2010 in parallel with other activities, participates in all endeavors constitution patriotic political area and even from executive positions, Political Spring (parliamentary candidate), LAOS (Section manager on rural Greece), Democratic Revival (spokesman). He quits from all the above mentioned political parties after many years of participation and action, completely disappointed by the «professional patriots» politicians.

2009, organizes two successful missions for the liberation of Skopje’s archaiologist Vasko Gligorjevic, from Gruevski’s prisons and psychiatric hospitals.

2009, same year, he organizes the movement against private roads tolls on National Highways.

June 2009, establishes the Patriotic Front of Greece. A Direct Democracy Political Party, officially recognized by the Supreme Court of Greece and the Hellenic Parliament.

2011, Patriotic Front of Greece is leading the protests of the Athens Constitution Square against the memorandums, by organizing the «Alliance for Greece».

2012, organizes the Solidarity Movement «Allilegion», aiming at the promotion of non-mutant Greek agricultural products. A central shop in Athens and two branches in Palini Athens and Aigio are being created, as well as a factory of organic flour.

2013, participates in the People’s Eurasian Union, a Vladimir Putins initiative, and has regular and permanent contacts with executives of the government of the Russian Federation.

2014, heads a Greek delegation, together with International Organizations and Organizations of the Russian Federation as an observer of the elections in South Ossetia. He is asked and delivers a full report on the elections.

2015, visits Donetsk of the Democratic Republic of Donetsk, where he stays and organizes actions in favor of the struggling people of Donbass against the Kievs neonazis. For this action, the Foreign Minister of the Democratic Republic of Donetsk awards him the highest distinction of the Republic, the «Donetsk’s Rose».

2016, tours the Balkan countries, mainly Bulgaria and Serbia, and organizes «United Balkans» organization, based in Sofia Bulgaria.

Foreign Languages.

Excellent English (Speaking, Writing, Reading), Serbian (speech), Turkish (by his origin from  Asia Minor), speech.